
Agastache mexicana
Kłosowiec meksykański
(mięta meksykańska)
Rodzina:Wargowe (labiatae)
Pochodzenie:Wywodzące się z Meksyku magiczne ziele zawdzięcza swą rosnącą popularność podobnym do świec kwiatostanom oraz słodkiemu aromatowi. Uprawiane zarówno w ogrodach kwiatowych, jak i ziołowych posiada wiele atrakcyjnych odmian podobnych do mięty europejskiej.
Charakterystyka:Ta osiągająca wysokość 20-35 cm krzaczasta roślina z powodu wrażliwości na niską temperaturę uprawiana jest jako jednoroczna. Pojawiające się latem jasno- fioletowe, niebieskie lub białe kędzierzawe kwiatostany przyciągają pszczoły i motyle. Anyżkowy zapach rośliny przypomina nieco aromat biedrzeńca anyżu.

Odmiany:'champagne' ma kwiaty różowe do brzoskwiniowo-pomarańczowych i pachnie jak mięta. Występują też odmiany o czysto cytrynowym aromacie.
Stanowisko: Miejsce słoneczne lub częściowo zacienione. Ziemia powinna być wilgotna, lecz dobrze spulchniona, aby nie tworzyły się kałuże.
Uprawa:Wiosną wysiewa się nasiona w szklarni lub do pojemników na parapetach. Młode rośliny można sadzić do gruntu dopiero po przejściu ostatnich przymrozków. Kłosowiec meksykański można uprawiać w grupach. Odległość między roślinami powinna wynosić co najmniej 20 cm. Ważne jest zapewnienie wilgotnego podłoża. Dodanie wiosną do gleby kompostu zaopatrzy rośliny w składniki pokarmowe na cały sezon.
Zbiór:Liście powinno się wykorzystywać jak najświeższe. Aby nie straciły aromatu, nie należy ich zbytnio zasuszać.

SPECJALNY PRZEPIS:substytut cukru:Jeśli unikasz stosowania cukru, dodaj do herbaty kilka liści Agastache foeniclum. Zawarte w nich substancje nie tylko wzbogacą smak, ale pomogą też złagodzić ból gardła i objawy przeziębienia.
Zastosowanie
Kulinarne
Kłosowiec meksykański może być wykorzystywany do naparów bądź jako dodatek do mięs, sosów, zup lub sałatek. Smakuje podobnie do francuskiego estragonu i jest jego świetnym substytutem. Osoby, które nie lubią anyżu, mogą spróbować odmiany o aromacie mięty lub cytryny.
Dekoracyjne
Dzięki okazałym kwiatostanom i wartościowym składnikom roślina ta stanowi cenną ozdobę każdego ogrodu, która dodatkowo, podobnie jak omżyn (buddleia), przyciąga motyle. Wspaniale prezentuje się na rabatach, jak i w wiszących koszykach. Można ją także ścinać do wazonów, ponieważ kwiatostany zachowują świeżość przez dłuższy czas.
Pochodzenie:Wywodzące się z Meksyku magiczne ziele zawdzięcza swą rosnącą popularność podobnym do świec kwiatostanom oraz słodkiemu aromatowi. Uprawiane zarówno w ogrodach kwiatowych, jak i ziołowych posiada wiele atrakcyjnych odmian podobnych do mięty europejskiej.
Charakterystyka:Ta osiągająca wysokość 20-35 cm krzaczasta roślina z powodu wrażliwości na niską temperaturę uprawiana jest jako jednoroczna. Pojawiające się latem jasno- fioletowe, niebieskie lub białe kędzierzawe kwiatostany przyciągają pszczoły i motyle. Anyżkowy zapach rośliny przypomina nieco aromat biedrzeńca anyżu.

Odmiany:'champagne' ma kwiaty różowe do brzoskwiniowo-pomarańczowych i pachnie jak mięta. Występują też odmiany o czysto cytrynowym aromacie.
Stanowisko: Miejsce słoneczne lub częściowo zacienione. Ziemia powinna być wilgotna, lecz dobrze spulchniona, aby nie tworzyły się kałuże.
Uprawa:Wiosną wysiewa się nasiona w szklarni lub do pojemników na parapetach. Młode rośliny można sadzić do gruntu dopiero po przejściu ostatnich przymrozków. Kłosowiec meksykański można uprawiać w grupach. Odległość między roślinami powinna wynosić co najmniej 20 cm. Ważne jest zapewnienie wilgotnego podłoża. Dodanie wiosną do gleby kompostu zaopatrzy rośliny w składniki pokarmowe na cały sezon.
Zbiór:Liście powinno się wykorzystywać jak najświeższe. Aby nie straciły aromatu, nie należy ich zbytnio zasuszać.

SPECJALNY PRZEPIS:substytut cukru:Jeśli unikasz stosowania cukru, dodaj do herbaty kilka liści Agastache foeniclum. Zawarte w nich substancje nie tylko wzbogacą smak, ale pomogą też złagodzić ból gardła i objawy przeziębienia.
Zastosowanie
Kulinarne
Kłosowiec meksykański może być wykorzystywany do naparów bądź jako dodatek do mięs, sosów, zup lub sałatek. Smakuje podobnie do francuskiego estragonu i jest jego świetnym substytutem. Osoby, które nie lubią anyżu, mogą spróbować odmiany o aromacie mięty lub cytryny.
Dekoracyjne
Dzięki okazałym kwiatostanom i wartościowym składnikom roślina ta stanowi cenną ozdobę każdego ogrodu, która dodatkowo, podobnie jak omżyn (buddleia), przyciąga motyle. Wspaniale prezentuje się na rabatach, jak i w wiszących koszykach. Można ją także ścinać do wazonów, ponieważ kwiatostany zachowują świeżość przez dłuższy czas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz