Ogród
przydomowy
9.
Powrót
starych odmian
Uprawa
jabłoni w Polsce ma bardzo długą tradycję
Odmiany.
Zalety
starych odmian
W
porównaniu ze współcześnie uprawianymi, dawne odmiany
charakteryzuję bardzo duże zróżnicowanie cech. Przede wszystkim
rozległy zakres smaku, aromatu, zawartości cukrów i kwasów,
jędrności. Jednym słowem cech, które decydują o smakowitości
owoców. Bardzo ważny jest aromat, który bez wątpienia podnosi
przyjemność jedzenia jabłek. Ta cecha jest często podkreślana
przez konsumentów, którzy są zauroczeni owocami dawnych odmian. To
z jego powodu są entuzjastami „starych” odmian. Bez wątpienia
walory smakowe plasują się najwyżej w hierarchii cech
jakościowych. Dopiero w dalszej kolejności znajdują się kształt,
wielkość, barwa skórki itd.
Charakterystyka
wybranych odmian
| podatność na
choroby |
Odmian-a
|
Siła wzrostu
|
Termin zbioru
|
Choroba:
Perch
|
Choroba:
Mączniak
|
mrozoodporność
|
Cesarz Wilhelm
|
b.duża
|
2 poł. IX
|
mała
|
mała
|
średnia
|
Kosztela
|
b.duża
|
Poł. IX
|
mała
|
mała
|
b.duża
|
Malinowa Oberlandzka
|
duża
|
Poł. IX
|
duża
|
mała
|
średnia
|
Reneta
Blenheimska
|
duża
|
IX/X
|
Mała
|
mała
|
duża
|
Cytrynówka
|
słaba
|
Poł. X
|
mała
|
mała
|
duża
|
Cesarz Wilhelm:
Kosztela:
Zapraszam
do obserwowania i
polubienia
strony ogrodowe wariacje na facebooku !!!
,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz