1. Marchew
Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów
- związków, które są jednocześnie barwnikami odpowiadającymi za pomarańczowy
kolor marchewki i przeciwutleniaczami.
2. Ogórek
Cenimy je przede
wszystkim za orzeźwiający, delikatny smak. Ogórki są popularnym
dodatkiem do sałatek lub kanapek, chociaż mało kto pamięta, że warzywa te
"kradną" witaminę C z innych produktów, utleniając ten składnik.
3. Pomidor
Zawierają niezbędne dla
skóry mikroelementy: sód, potas, wapń, żela-zo, miedź, fosfor, nikiel, kobalt,
magnez, mangan, podstawowe witaminy: A, B, C, E oraz kwas cytrynowy i jabłkowy.
4. Rzodkiewka
Rzodkiewka ma bardzo
mało kalorii, za to sporo ważnych dla organizmu witamin i minerałów. Jest
polecana przy odchudzaniu, trądziku, kuracji wzmacniającej włosy i paznokcie. Rzodkiewka jest
również naturalnym antybiotykiem.
5. Pietruszka
Pietruszka jest
bogata w składniki odżywcze, takie jak witamina B12, beta karoten, witamina C,
fluor, kwas foliowy, witamina K, chlorofil, wapń, żelazo i niezbędne kwasy
tłuszczowe. Występuje w dwóch odmianach: pietruszka korzeniowa
– jadalny jest korzeń oraz liście oraz pietruszka naciowa.
6. Sałata
Sałata jest
źródłem luteiny i zeaksantyny, silnych antyoksydantów, które zapobiegają
zwyrodnieniu plamki żółtej. Sałacie przypisuje się także działanie
antynowotworowe. Liście sałaty bogate
są w witaminę B, E i C oraz wiele składników mineralnych, m.in. mangan, potas,
żelazo, magnez.
7.Koper
Surowcem lekarskim
jest cała roślina. Koperek zawiera witaminy z grupy B, witaminy A i C, wapń,
żelazo, mangan, fosfor, magnez, cynk, miedź, potas i sód.
8. Seler
Seler jest
źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E. Spośród warzyw
korzeniowych seler zawiera
najwięcej fosforu, ale dostarcza także wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza.
Poza tym seler naciowy,
jak większość warzyw, jest niskokaloryczny.
9. Por
Por to warzywo, które
- ze względu na swoje właściwości lecznicze - znalazło zastosowanie nie tylko w
kuchni, lecz także w medycynie naturalnej. Współczesna fitoterapia poleca
stosowanie poranną anemię, bóle reumatyczne, a także - w postaci
syropu - na kaszel u dzieci.
10. Czosnek
Po pierwsze to
naturalny antybiotyk, zwalcza infekcje, hamuje rozwój bakterii oraz obniża
ciśnienie krwi. Zdrowotne działanie czosnku jest możliwe dzięki wielu
składnikom zawartym w każdym ząbku.
Zapraszam do dodania reakcji pod postem ❤
Polub stronę na Facebooku 👍
Przejrzyj poprzednie artykuły :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz